Laatste bijwerking : 11/07/2018           Muziek : Timple Boarischer (Zillertaler Schürzenjäger)
ZOMER

" MIT DER NATUR IM EINKLANG ! "

Linker Fernerkogel (3.278m) en Gletschertong

Mittagskogel (3.159 m)

Rifflsee en Seekogel (3.358 m)Een bergvakantie in de zomer, midden de natuur en in de zuivere berglucht, omgeven door de besneeuwde toppen van de Tiroler Alpen. Prachtige vergezichten, klaterende bergbeekjes, groene almen, geurige naaldbossen en boven de boomgrens, ruige rotsformaties en het eeuwige ijs.

De zomergasten voelen dan ook vlug de onweerstaanbare drang om deze prachtige natuur te gaan verkennen en uitgerust met stevige bergschoenen en rugzak de bergen in te trekken voor een gezonde wandeling of een stevige bergtocht . . . de uitdaging tegemoet . . .

"BERG HEIL !"
                                               
KLIK VOOR DE KAART VAN HET PITZTAL IN ZOMERPANORAMA (pdf-formaat)


WANDELEN IN HET PITZTAL 

Of er nu een familiewandeling, een bergtocht of een aanval naar een bergtop op het programma staat, in het PITZTAL vindt ieder zeker zijn gading. Van een gemoedelijke dalwandeling in de zuivere berglucht, over een stevige bergtocht langs malsgroene bergweiden en welruikende alpenkruiden, of langs een höhenweg met prachtige vergezichten, tot een veeleisende "klettertour" op de flanken van één van de vele "drieduizenders" of een gletschertocht over het eeuwige ijs . . . het PITZTAL heeft het allemaal te bieden. Meer dan 380 Km gemarkeerde wandelpaden met wisselende moeilijkheidsgraad en verspreid over de 3 voornaamste wandelgebieden staan de bergliefhebber te wachten :

 • In het VORDERES PITZTAL : het HOCHZEIGER-wandelgebied in JERZENS en omgeving ;
 • In het INNERPITZTAL : de wandelgebieden rond de RIFFLSEE en aan de PITZTALER GLETSCHER.

Buiten deze wandelgebieden vindt men over het ganse dal natuurlijk ook nog talrijke andere bewegwijzerde wandelingen.

De talrijke BERG-en ALMHUTTEN bieden de wandelaar hun legendarische Tiroler gastvrijheid en dito gezelligheid of dienen als "basiskamp" voor verdere Hochalpine-tochten naar een bergtop, een joch of een stil bergmeertje

Op weg naar de Kaunergrat Hütte met op de achtergrond 
de Watzespitze (3.533 m)


 Afdaling van de Wildspitze (3.772 m) via de Schneegipfel

Ook de 50-plussers voelen zich hier thuis : talrijke dalwandelingen maar ook lichte bergtochten in het Hochzeiger- of Rifflseegebied kunnen deze wandelaars bekoren.

Kinderen kunnen van maandag tot vrijdag gratis op verschillende plaatsen terecht in de PITZIS KINDER CLUB waar ze volgens ouderdom worden ingedeeld in de "Minis" (3 - 6 jaar) en de "Maxis" (7 - 12 jaar). Gedreven monitoren nemen de kinderen mee op een avontuurlijke en speelse tocht om zo het PITZTAL en zijn natuur beter te leren kennen.

Alle gasten welke een verblijf in het PITZTAL geboekt hebben ontvangen automatisch de PITZTALER FREIZEITPAS. Naast allerlei kortingen geeft deze pas eveneens gratis toegang tot de openbare bussen (DIENSTREGELING) en tot de gevoerde wandelingen en andere activiteiten die door de Toeristische Dienst worden georganiseerd.

Bergtochten worden eveneens georganiseerd door het BERGFÜHRERBÜRO PITZTAL en door de BERGFÜHRERVEREINIGUNG PITZTAL.

Met de wandelpas kan men punten verzamelen om zo, volgens de uitgevoerde wandelingen, het "Pitztaler Bergsteigabzeichen" te behalen in brons, zilver, goud of goud met kristal. Deze wandelpas kan men bekomen op de Info-bureaus van de Toeristische Dienst. Wandelkaarten zijn er eveneens te verkrijgen.

->> Zie ook HIER

Zéér interessant en zéér voordelig is de GLETSCHERPARK CARD die je kan aanschaffen voor een geldigheidsduur van 3 - 4 of 10 dagen en die je onbeperkt toegang verschaft tot de liften van HOCH-IMST - HOCHZEIGER - RIFFLSEE - PITZTALER GLETSCHER - KAUNERTALER GLETSCHER en FENDELS.

De kaart geeft bovendien vrije doorgang op de KAUNERTALER GLETSCHERSTRASSE en gratis toegang tot het PITZPARK in WENNSoen en tot de tentoonstelling in het NATUURFPARKHAUS in WENNS-PILLER.

Verdere inlichtingen en prijzen voor de GLETSCHERPARK CARD vind  je HIER.                                


Braunschweiger Hütte (2.759 m) met op de achtergrond de
Wildspitze (3.772 m)Taschachhaus (2.434 m) met Taschachferner
VORDERES PITZTAL

TOP HOCHZEIGER (2.560 m)

Het wandelgebied rond de SECHSZEIGER (2.395 m) en de HOCHZEIGER (2.560 m) in JERZENS beschikt over ca. 100 Km goed gemarkeerde wandelpaden. Het is vooral geschikt voor families met kinderen.

Nieuw in het wandelgebied vanaf 4 Juli 2015 : Het ZIRBENPARK.

Op de homepagina heb ik gesteld dat deze site hoofdzakelijk zal gaan over het INNERPITZTAL. Voor verdere inlichtingen, tarieven kabelbanen en beschrijving van de wandelingen in het VORDERES PITZTALverwijs ik dan ook naar de HOCHZEIGER-Homepage.

Voor de gratis wandelbussen : zie de "DIENSTREGELING" voor het Vorderes Pitztal (link in PDF-formaat).

PANORAMA VAN IMST, HET INNTAL EN DE LECHTALER ALPEN

TOP SECHSZEIGER (2.395 m)

INNERPITZTAL
ZOMERPANORAMA INNERPITZTAL

Het INNERPITZTAL is HET bergwandelgebied bij uitstek. Gemarkeerde wandelingen naar ALM-en BERGHUTTEN, heldere en stille bergmeren, over almen, höhenwegen en gletschers. De ferfente bergwandelaar vindt het hier allemaal. Met de gondelbaan in MANDARFEN naar het op ca. 2.300 m gelegen RIFFLSEE-wandelgebied

NIEUW : "FLOSSFAHREN" : Sinds de zomer van 2017 kan men met een vlot meevaren op de RIFFLSEE, met 2.232 m, de hoogste vlotvaart van Europa. Het gemotoriseerd vlot is 140 m² groot en kan tot 60 personen meenemen. De vaart door een adembenemend panorama duurt ongeveer 45 minuten. Voor meer info en tarieven klik je HIER.

Het GLETSCHER-wandelgebied is te bereiken met de PITZTALER GLETSCHERBAHN in MITTELBERG naar het op 2.840 m gelegen bergrestaurant aan de voet van de PITZTALER GLETSCHER

Vanaf 13 Oktober 2012 kan je met de nieuwe WILDSPITZBAHN tot op de top van de HINTEREN BRUNNENKOGEL (3.440 m), waar je vanop het zonneterras van "CAFE 3.440", Oostenrijks hoogste Café, een adembenemend panorama aantreft van de schitterende gletscherwereld en Tirools hoogste berg, de WILDSPITZE (3.772 m). 

Het "CAFE 3.440" aan het bergstation van de nieuwe WILDSPITZBAHN

->> Verdere gegevens over de nieuwe kabelbaan kan je HIER vinden.

Goed aangelegde HÖHENWEGEN brengen de meer ervaren bergwandelaar van de ene berghut naar de andere of via een joch naar een ander dal :

 • MAINZER-Höhenweg : van de Rüsselsheimer Hütte (2.323 m) over de Geigenkamm en via het Pitztaler Joch (2.995 m) naar het Ötztal of naar de Braunschweiger Hütte (2.759 m) ;

 • FÜLDAER-Höhenweg : van de Rifflsee (2.232 m) tot aan het Taschachhaus (2.434 m) ;

 • COTTBUSER-Höhenweg : van de Rifflsee (2.232 m) tot aan de Kaunergrat Hütte (2.817 m) ;

 • OFFENBACHER-Höhenweg : van de Rifflsee (2.232 m) via het Wurmtaler Joch (3.119 m) naar het Gepatschhaus (1.928 m) in het Kaunertal.


RIFFLSEE (2.232 m)

Wil je je grenzen verleggen en meer hochalpine-ervaring opdoen, dan kan je beroep doen op de ervaren berggidsen van het BERGFÜHRERBÜRO PITZTAL. Je kan een ijssafari op de gletscher ondernemen en je laten afzakken in een gletscherspleet of er een ijsgrot verkennen. Je kan er met de berggids de PITZALER GLETSCHERSTEIG afdalen, van de HINTEREN BRÜNNENKOGEL (3.440 m) tot aan het TASCHACHHAUS (2.434 m) enz . . .

Met de gratis WANDELBUSSEN kom je snel tot in de nabijheid van je startplaats.

Indien u niet in het bezit bent van de voordelige GLETSCHERPARK-CARD (geldig voor meerdere dagen en voor meerdere liften - Zie hierboven), vindt u HIER (Pitztaler Gletscher) en HIER (Rifflsee) de tarieven voor eenmalig gebruik van de liften.

Een greep uit het grote aanbod aan gemarkeerde wandelingen en bergtochten in het INNERPITZTAL :

LICHTE WANDELINGEN : blauwe markering

 • St-Leonhard (1.370 m) - Mittelberg (1.735 m) : 3 uur ;

 • Piösmes (1.400 m) - Arzler Alm ( 1.875 m) - Rappenkopf (2.320 m) en terug : 4 uur ;

 • Rehwald (1.400 m) - Mauchele Alm (1.820 m) - Brechsee (2.145 m) - Söllberg Alm (1.849 m) en terug : 4,5 uur ;

 • Eggenstall (1.366 m) - Neuberg Alm (1.889 m) - Tiefental Alm ( 1.853 m) - Arzler Alm ( 1.875 m) en terug : 3,5 à 4 uur ;

 • Mandarfen (1.680 m) - Taschach Alm (1.784 m) - Rifflsee Hütte (2.293 m) - en terug via het Hirschtal : 3.5 uur ;

 • Mandarfen (1.680 m) - Taschach Alm (1.784 m) - Mittelberg ( 1.735 m) - Gletscherstübe (1.915 m) en terug : 2.5 uur ;

 • Pitztaler Almenweg (nieuw sedert 2004) : Wiese (1.182 m) - Söllberg Alm (1.849 m) - Mauchele Alm (1.820 m) - Neuberg Alm ( 1.889 m) - Tiefental Alm (1.853 m) - Arzler Alm (1.875 m) - Piösmes (1.400 m) : ca. 9 uur.

MIDDELZWARE WANDELINGEN : rode markering

 • Zaunhof/Moosbrücke (1.240m) - Ludwigsburger Hütte (1.935 m) - St-Leonharder Höhenweg - Ronach (1.336 m) : 8 à 9 uur ;
 • Stillebach/Piösmes (1.400 m) - Luibisalm (2.070 m) - Moalandlsee (2.530 m) en terug : 6 uur ;
 • Trenkwald (1.530 m) - Mittelberglessee ( 2.426 m) en terug : 5 uur ;
 • Plangeross (1.615 m) - Rüsselsheimer Hütte (2.323 m) - Gahwinden (2.648 m) en terug : 6 à 7 uur ;
 • Mandarfen (1.680 m) - Fuldaer Höhenweg - Taschachhaus (2.434 m) - Taschach Alm (1.784 m) - Mandarfen : 7 uur ;
 • Mittelberg (1.735 m) - Braunschweiger Hütte (2.759 m) - Pitztaler Joch (2.995 m) en terug : 7 à 8 uur ;
 • Mandarfen (1.680 m) - kabelbaan naar Rifflsee (2.300 m) - Brandkogel (2.676 m) en terug : 3 uur.


TALABSCHLÜSS

MITTELBERGFERNERBuiten het wandelen biedt het PITZTAL natuurlijk ook nog tal van andere mogelijkheden.
Hieronder een korte opsomming van mogelijke andere activiteiten :


ANDERE BERGSPORTEN

BERGSTEIGEN

Voor tochten naar de omliggende bergtoppen of meerdaagse bergtochten, kan men een beroep doen op de ervaring en kennis van de berggidsen van het BERGFÜHRERBÜRO PITZTAL en van de BERGFÜHRERVEREINIGUNG PITZTAL

Bergtochten in het :

 • Gebied WILDSPITZE (Wildspitze, Brochkogel, Fernerkogel, . . . ) ;

 • Gebied KAUNERGRAT ( Rofele Wand, Verpeilspitze, Watzespitse, . . . ) ;

 • Gebied GEIGENKAMM (Hohe Geige, Luibiskogel, Puitkogel, . . . ).

->> Zie ook HIER

KLETTEREN

Verschillende klettermogelijkheden :

 • KLIMMUUR : Te Jerzens en in Karrösten bij Imst ;

 • KLIMTOREN : Kletterpark in Mandarfen (Big Ben) ;

 • KLETTERGÄRTEN : Bij de Gletscherstube, de Rüsselsheimer Hütte, en in Imst en omgeving (Rosengartenschlucht, Karres en Walchenbach) ;

 • KLETTERHALLE : In Imst (1.420 m² indoor + 1.312 outdoor - tot 22 m hoogte) ;

 • KLETTERSTEIG : In St-Leonhard. 

Klettercursussen via het BERGFÜHRERBÜRO PITZTAL en via de BERGFÜHRERVEREINIGUNG PITZTAL

->> Zie ook HIER

IJS-ADVENTURE

Over sneeuw- en ijsvelden lopen is waarschijnlijk de mooiste ervaring voor de bergliefhebber. Maar de gletscher heeft ook zijn eigen wetten en gevaren. Als levensverzekering neme men best eerst een initiatiecursus bij het BERGFÜHRERBÜRO  PITZTAL vooraleer op eigen houtje een gletschertocht te ondernemen.

Men leert er o.a. hoe te lopen over ijs, het gebruik van klimijzers en ijshouweel, hoe af te remmen i.g.v. val, uithakken van trappen in het ijs, koordknopen, oriëntatie, tourenplanning, berging van een gewonde, enz . . .

Bezichtiging van een ijsgrot en neerlating in een gletscherkloof staan eveneens op het programma.

AVONTUURLIJKE SPORTEN

ADVENTURE PARK

Het nieuwe XP ADVENTUREPARK in JERZENS biedt, opgesteld tussen de bomen,verschillende series kunstmatige hindernissen met kabels en koorden, hangbruggen, klimnetten enz . . .

Over een totale lengte van + 500 meter, op 0 tot 12 meter boven de begane grond kan men 49 oefeningen doen op 7 omlopen, waarvan 2 trainingsomlopen en 3 parcours voor kinderen.

->> Zie ook HIER

BUNGY JUMPING

Beleef een adrenalinekick met een sprong van Europa's hoogste voetangershangbrug. Een bungy jump van de 94 m hoge PITZENKLAMMBRÜCKE in de adembenemende ravijn van de Pitze te ARZL.

Inlichtingen en boeking bij de BUNGY STUBERL

 ->> Zie ook HIER

PARAGLEITEN

Paragleiten, Deltavliegen, solo of tandemvliegen, het gebied rond de Rifflsee of Hochzeiger biedt uitstekende mogelijkheden. Ook Valschermspringen en Ballonvaren behoren tot de mogelijkheden.

Boeken via PARAFLY GEORG GUNDOLF PARATAXI

 ->> Zie ook HIER

BALSPORTEN

TENNIS

Tennissen kan men in het TENNISCENTRUM te WENNS. Het centrum beschikt er over 2 indoor-terreinen en 3 kunstgraspleinen outdoor. Vanuit Jerzens staan gratis tennisbussen ter beschikking .

Andere tennismogelijkheden vindt men o.a. in het :

 • Vrijetijdscentrum te ARZL ;

 • Ferienhof Raich in LEINZ/ARZL

 ->> Zie ook HIER

VOETBAL

Voetbalpleinen in :

 • ARZL (Vrijetijdscentrum) ;

 • WENNS (in het "PITZ PARK") ;

 • JERZENS (op de camping in de nabijheid van de visvijver) ;

 • ST-LEONHARD (aan de sportplaats in STILLEBACH).

->> Zie ook HIER

BEACHVOLLEYBALL

Beachvolleyball kan gespeeld worden in :

 • ARZL : In het Vrijetijdscentrum (Beachvolley) ;

 • WENNS : In het "PITZ PARK" (Beachvolley) ;

 • JERZENS : Op de camping in de nabijheid van de visvijver.

 • PILLER : Sportplein
 ->> Zie ook HIER

WATERSPORTEN

CANYONING

Bedwing wilde bergrivieren, doorzwem smalle kloven en laat u afdalen langs een bruisende waterval. Spring van de gladde rotsen recht in het kolkende koude water. Beleef deze unieke ervaring, veilig begeleid door een ervaren Canyoninggids van het ALPINCENTER HOCHZEIGER PITZTAL.

 ->> Zie ook HIER

RAFTING & KAJAK

 • RAFTING : De IMSTER SCHLUCHT op de INN, tussende de brug over de INN in IMST en HAIMING over een lengte van 12 Km - moeilijkheidgraad II en III.

 • KAJAK : Op de PITZBACH door gans het dal met moeilijkheidgraad tussen III en V. Enkel aan te raden voor geoefenden.

Boekingen kunnen o.a. gebeuren via het ALPINCENTER HOCHZEIGER PITZTAL.

 ->> Zie ook HIER

 

ZWEMMEN


Zwemmen kan men in :

 • Het in 2013 geopende "PITZ PARK" in WENNS. Het park beschikt er over een 1.050 m² grote zwemvijver van 1,35 m tot 3 m diep en is uitgerust met  een 1-meter duikplank en een 3-meter duiktoren. Het domein heeft ook een grote speeltuin.
 • Badeseen in PILLER/WENNS, KAITANGER/JERZENS en STILLEBACH ;
->> Zie ook HIER

PASSIEVERE SPORTEN

BOOGSCHIETEN

Boogschieten kan je op het 3D-Bogenparcours in JERZENS/LISS

Meer informatie bij het
ALPINCENTER HOCHZEIGER PITZTAL

 ->> Zie ook HIER

KNEIPPEN

Genieten van het heilzame alpenwater in de PITZTALER WASSERWELT in STILLEBACH/ST-LEONHARD aan de voet van één van de mooiste watervallen van het PITZTAL : de "KLOCKELEFALL" (in de zomermaanden verlicht tot 23 uur).

Tintelend fris masseert het koude heldere water voeten en benen in het tredbekken en in het voetbekken en doet de vermoeidheid wegvloeien.Het handbekken bevordert de bloedsomloop in handen en onderarmen.

Rusten kan men op de ligweide rond de badesee.

->> Zie ook HIER

VISSEN

Vissen in het PITZTAL kan tussen 1 April en 1 Oktober en men mits vergunning in :

 • WENNS : Visvijver in PILLER ;

 • JERZENS : Visvijver nabij de camping en op de Pitze tussen RITZENRIED en WENNS ;

 • ST-LEONHARD : - tussen EGGENSTALL en RITZENRIED en op de RIFFLSEE.

 ->> Zie ook HIER

SPORTEN-VARIA

MOUNTAIN BIKEN

Het PITZTAL = het mountainbike paradijs bij uitstek. Het speciaal aangelegde traject van de PITZTAL-BIKE-ROUTE doorkruist het ganse dal en biedt met zijn verschillende aanknopingspunten en zijtrajecten een variatie aan mogelijkheden. De weg is goed gemarkeerd door pijlen en wegbeschilderingen.

* PITZTAL-BIKE-ROUTE : Weg Nr. 614

 • 42 Km tussen IMST (710 m) en MITTELBERG (1.735 m), met een maximaal hoogteverschil van 1.444 m op het hoogste punt op het traject ;

 • Moeilijkheid graad : middel - tussen Ritzenried (Jerzens) en Schusslehn (St-Leonhard) : ca. 500 m zwaar ;

 • + 4,5 uur.

* AANSLUITING IN JERZENS/KAITINGER : Weg Nr. 609

 • 5,9 Km middelzwaar tussen Kaitinger (1.400 m) en de Jerzner Alm (2.060 m) = hoogteverschil van 650 m ;

 • + 1,5 uur.

* AANSLUITING IN ST-LEONHARD : Weg Nr. 611

 • 3,2 Km middelzwaar tussen Piösmes (1.400 m) en de Arzler Alm (1.875 m) = hoogteverschil van 475 m ;

 • + 45 min.

* AANSLUITING IN ST-LEONARD : Weg Nr. 612

 • 3 Km middelzwaar van Piösmes (1.400 m) tot de Tiefentaler Alm ( 1.853 m) = hoogteverschil van 453 m ;

 • + 45 min.

* AANSLUITING IN ST-LEONHARD : weg Nr. 613

 • 2 Km van Mittelberg (1.735 m) tot de Gletscherstube (1.915 m) = hoogteverschil van 180 m ;

 • 20 min.

Gratis geleide mountainbiketouren worden ook georganiseerd door de Toeristische Dienst.

Huren van bikes kan men in :

* ARZL : Herz As ;

* WENNS : Intersport HUTER ;

* JERZENS : Aan de Fischteich - Hochzeigerhaus + Hotel Panorama ;

* ST-LEONHARD :

 • Intersport HUTER in Plangeross, Mandarfen + aan de Gletscher ;

 • Restaurant s' Pfandl in Tieflehn ;

 • Pitztaler Alm in Mandarfen ;

 • Siglu Bar-Biergarten in Mandarfen ;

 • Gletscherstube in Mittelberg.

 ->> Zie ook HIER

NORDIC WALKING

Een nieuwe trend uit de Skandinavische landen verovert stormenderhand ook onze contreien en wordt een ware rage. Deze bewegingsvorm eigent zich voor alle leeftijden en kan bovendien in alle weersomstandigheden worden beoefend. Het is een ideale manier om in de vrije natuur topfit te worden.

Nordic Walking is een zéér efficiënte training voor het ganse lichaam. Door het juiste gebruik van de wandelstokken (sticks) ontlast men aanzienlijk de gewrichten. Onderzoek heeft uitgewezen dat Nordic Walking tot 46 % meer kalorieën verbrandt dan bij normaal wandelen met dezelfde snelheid. Het ontlast de spieren en gewrichten van de ledematen tot 30 % en is daarom zeer aan te raden voor personen met knie- en/of rugproblemen.

De eenvoudig aan te leren looptechniek geljkt op het langlaufen. Daarom beoefenen vele langlaufers deze sport als zomertraining.

Speciale omlopen (trails) voor Nordic Walking vinden we in de omgeving van JERZENS in het VORDERES PITZTAL :

 • Dorftrail : 1,6 Km - 62 m hoogteverschil ;

 • Wasserfalltrail : 6,6 Km - 240 m hoogteverschil ;

 • Lisstrail klein : 4 Km - 130 m hoogteverschil ;

 • Lisstrail groot : 10,9 Km - 360 m hoogteverschil ;

 • Zirbenwegtrail : 6.8 Km - 260 m hoogteverschil ;

 • Steinhoftrail : 5,1 Km - 250 m hoogteverschil.

en in het INNERPITZTAL :

 • Schnuppertrail : 3 Km tussen Scheibrand en Hairlach ;

 • Alois-Gabl Trail : 3,5 Km tussen Wiese en Schusslehn ;

 • Talabschluss-Panoramatrail : 7,2 Km tussen Plangeross en Mittelberg ;

 • Taltrail zur Kneippanlage : 7,1 Km tussen Plangeross en Stillebach ;

 • Panoramatrail : 6,7 Km tussen Piösmes en Stillebach.

Voor het aanleren van de juiste techniek kan men zich wenden tot het BERGFÜHRERBÜRO PITZTAL.

 ->> Zie ook HIER

PAARDRIJDEN
Een ritje te paard op de rug van een TIROLER HAFLINGER, onder begeleiding door de wild-romantische natuur van het Innerpitztal, is een ware belevenis.
Of een trektocht met een Haflinger naar één of andere Almhut met eventuele overnachting in de hut.
Hiervoor kan je terecht in
REITHOF PITZTAL
in TIEFLEHN.

Western- en Ponyrijden kan je op de paardenranch "Neu Amerika" in WENNS-PILLER.


 ->> Zie ook HIER