Laatste bijwerking : 11/07/2018             Muziek : Oberach Boarischer (Pitztaler Dreiklang)
HOTELAls stamgasten van Hotel GUNDOLF (LINK) hebben wij het voorrecht gehad om gedurende al deze jaren het eens zo bescheiden Gasthof-Pension GUNDOLF stelselmatig te zien uitgroeien tot het sterrenhotel dat het nu is.

Ik kon het dan ook niet laten hierover een pagina op deze site te voorzien.

De meeste teksten werden mij bezorgd door de uitbaters Reinhard en Evi Knabl en door mij vrij uit het Duits vertaald en aangevuld met eigen ervaringen.Reeds omstreeks het jaar 1300 dook voor het eerst in de annalen de naam TIEFLEHN op. Men weet ook dat rond 1570 en later een mijn of een steengroeve in de streek werd ontgonnen op 2.000 meter hoogte, welke vanuit Tieflehn werd beheerd.
Zo leefden er in Tieflehn vele tientallen mensen gedurende lange tijd van de mijnbouw.

Men weet eveneens dat er in 1833 in Tieflehn nog 40 mensen woonden in 6 gezinnen. Ze hadden 28 stuks rundsvee en ze verbouwden graangewassen, wat op deze hoogte zeer uitzonderlijk was.

Toen er in 1907 nog slechts 4 bewoners in Tieflehn overbleven, kocht een zekere Johann Josef NEURURER, alias "Schweile Sepp" uit PIÖSMES de resterende gebouwen op (2 huizen en 1 schuur), samen met de omliggende terreinen. Hij was dus eigenlijk eigenaar geworden van gans Tieflehn.

Zijn jongste zoon Josef NEURURER, welke niet alleen vaders roepnaam "Schweile Sepp" had overgeërfd, maar ook de 3 gebouwen van Tieflehn, verkocht op 22/08/1919 het onderste van de 2 huizen aan Dr. Friedrich RAEFLER, die echter al een paar jaar later overleed. Door erfenis ging het hof nu naar zijn weduwe Irma RAEFLER  die op 14/06/1941 het eigendomsrecht van het hof (= 12/12) voor 6.000 Rijksmark verkocht aan EmilieRoman en Regina GUNDOLF, ieder voor 1 derde (of 4/12). Van toen af werd dit huis het "Huis GUNDOLF" genoemd.

Als Regina Gundolf in 1942 overleed, ging haar deel (4/12) naar Johann GUNDOLF, broer van Roman GUNDOLF.

Nadat deze Johann GUNDOLF in de oorlog eerst werd vermist en op 07/09/1944 als gesneuveld werd verklaard, kwam Roman GUNDOLF ook in het bezit van het derde deel van zijn broer (= 4/12), zodat hij nu voor 8/12 eigenaar werd van het huis.

In 1953 stierf ook Emilie Gundolf en ze liet haar deel (= 4/12) voor 1/12 aan Roman en voor 3/12 aan Richard GUNDOLF, zoon van Roman en vader van Evi. Roman GUNDOLF had nu 9/12 van het huis in zijn bezit.

Na het huwelijk op 29/05/1961 van zijn zoon Richard met Frieda, geboren THURNER, afkomstig uit MILS bij IMST, gaf Roman het hof over aan het jonge echtpaar met de belofte het goed officiëel aan hen over te dragen eens hij was teruggekeerd als Hüttenwirt van de Braunschweiger Hütte.

Maar Roman GUNDOLF overleed echter onverwacht op 18/04/1962, zonder de overdracht te hebben kunnen officialiseren.
Om nu de 9/12 van zijn vader te kunnen verwerven, moest Richard derhalve aan de andere kinderen van Roman (Karl, Regina en Ingeborg) een erfpacht betalen van elk 10.000 Ö.S. en dit tot 1965.

Vanaf 1965 waren Richard en Frieda GUNDOLF dus de enige bezitters van het huis TIEFLEHN 19 . . .


Al sedert 1955 en dit tot en met 1961, jaar waarop het huis hem officieus door zijn vader Roman werd overgelaten, werd het in verval geraakte gebouw moeizaam en beetje bij beetje door Richard gerenoveerd. Het dakgebinte, de kamers en alle andere binnenruimtes werden vernieuwd of verbouwd en aan de behoeften van die tijd aangepast.

In 1961 konden dan eindelijk de eerste gasten ontvangen worden in "GASTHOF-PENSION GUNDOLF".

Volgens de normen voor die tijd was het bvb. een buitengewone luxe dat alle kamers met koud- en warm stromend water, evenals met centrale verwarming waren uitgerust. Volpension werd toen aangeboden voor slechts 58 ÖS per dag . . .
Reeds vanaf het begin ontstond en groeide er tussen de nieuwe bewoners van TIEFLEHN Richard en Frieda GUNDOLF en de nakomelingen van  "Schweile Sepp", Jupp en Liesl EITER en Leo en Margaretha NEURURER, een zeer goede en vriendschappelijke verstandhouding.

Zo beschikte het "Huis GUNDOLF" over heel weinig ruimte rond het gebouw maar Jupp EITER verkocht bereidwillig een stuk van zijn terrein aan Richard GUNDOLF.

In die jaren hadden Richard en Frieda nog een koe maar omdat ze nog geen stal hadden, stonden Jupp en Liesl toe dat de koe van de Gundolfs kon overwinteren in de stal van de Eiters. Tenslotte bouwden Richard en Frieda in 1967 zélf een kleine stal achter hun huis.

Soms waren het harde tijden zoals bvb. toen in de zomer van 1964 een grote steenlawine tot vlak aan de voordeur kwam.  De seizoenen waren kort en onvoorspelbaar en bijgevolg werd de tijd tussen zomer en winter gebruikt om
het Gasthof-Pension te verbouwen en zo tegemoet te komen aan de steeds hogere eisen van het moderne toerisme.

Beetje bij beetje werd zo het Gasthof-Pension Gundolf vernieuwd. De kamers werden uitgebreid en van een balkon voorzien. Er werden douches geïnstalleerd, gedeeltelijk op de kamers en gedeeltelijk op de gang. En ook het dak werd nog eens vernieuwd.

Gasthof-Pension GUNDOLF verwierf zo meer en meer faam door ook en vooral de overvloedige en lekkere maaltijden die steevast door gastvrouw Frieda eigenhandig werden bereid.

Na 30 jaar hard werken besloten Richard en Frieda GUNDOLF om het Gasthof-Pension aan de volgende generatie over te laten.

In 1991 nam hun nog zeer jonge dochter Evi met haar echtgenoot Reinhard KNABL het bedrijf over. Reinhard, van opleiding installateur, integreerde zich zeer snel in zijn nieuw beroep en is nu met hart en ziel gastheer van het hotel. 

Door te leren uit de jarenlange ervaring van haar ouders wist Evi, ondanks haar jonge leeftijd, dat je enkel een kans kan maken om de snel groeiende markt van het toerisme het hoofd te kunnen bieden, als je met je tijd meegaat en ruimte durft te maken voor belangrijke investeringen.

Zo werd door het jonge koppel al in 1992 een eerste maal zwaar geïnvesteerd in de uitbouw van het Gasthof-Pension en kwam er een nieuwe vleugel bij met daarin de nieuwe Tirol-kamers, een kleine saunaruimte en een squash-hal. Zodoende kwamen er een 15-tal kamers bij en werd Gasthof-Pension GUNDOLF opgewaardeerd naar Hotel-Pension GUNDOLF.

Dat de burenvriendschap ook door de volgende generaties in stand werd gehouden werd in dat jaar nog maar eens bewezen als gelijkktijdig met het bouwproject van de Gundolfs, de stal van Fredl EITER werd afgebroken en Sepp en Elisabeth EITER daar, achter hun hotel "Tieflehner Hof", door dezelfde bouwfirma een nieuw huis lieten bouwen.

Ook was het zo dat er van deze uitbreiding helemaal geen sprake zou geweest zijn moesten de voorgeschreven minimum afstanden tot de straat en tussen de buren onderling werden gerespecteerd. Zo werd in Tieflehn letterlijk muur aan muur gebouwd.


Door de positieve reacties van de gasten werd in 1997 een tweede keer verbouwd en kwam de bar tot stand, samen met het onthaal en de wintertuin

In 1999 kwam de familie KNABL en het HOTEL GUNDOLF gelukkig zonder kleerscheuren door de rampzalige winter (lawines) en zo kon in de lente gestart worden met het verbouwen van de kamers in het "oud gebouw" tot de actuele Europa-kamers en appartementen. Hierdoor kwam het totaal aantal kamers op 33. In de "Tirolvleugel" werd eveneens een lift geïnstalleerd en de wintertuin werd uitgebreid en met de blokhut verbonden waardoor het aantal zitplaatsen voor het restaurant aanzienlijk werd verhoogd.

Door al deze nieuwe verbouwingen veranderde het Hotel-Pension in Hotel GUNDOLF ***.

Al deze inspanningen om het hotel uit te breiden en te verfraaïen en zo meer comfort te kunnen aanbieden, wordt door de gasten ten zeerste geapprecieerd want velen komen jaar na jaar naar het Wellness-Hotel GUNDOLF terug.

Nu de kamers en het restaurant aan alle wensen voldeden, zou men kunnen verwachten dat de KNABLs vanaf dat ogenblik achterover zouden kunnen leunen, ware er niet het idee ontsproten om een Wellnesszone of nog beter een Wellness- en Belevingsoase te realiseren.

In 2004 werd dit idee omgezet in werkelijkheid. De vroegere kleine saunaruimte en de squash-hal werden omgebouwd tot een prachtige Wellness- en Belevingsoase die elke gast zal kunnen bekoren.

Zo is er bvb. een thee- en vitaminebar - een solarium - een rustruimte met waterbedden en muziek - een wirlpool - een douche- en sproeiersgrot - een massageruimte en natuurlijk de verschillende sauna's en zweetruimtes (6).

In diezelfde periode werd ook de wijnkelder ingericht waar wekelijks een wijnproefavond wordt georganiseerd.

Nu pas krijgt het hotel haar naam : "WOHLFÜHL-HOTEL *** GUNDOLF"

In het voorjaar van 2009 tenslotte werd (voorlopig ?) een laatste keer verbouwd : de inkom werd volledig vernieuwd, de schoenen- en skiruimte werd uitgebreid, er werd een overdekte parkeerruimte aangelegd, samen met een overdekte "kiss & drive" -strook en de nieuwe lichtreclame werd aangebracht.

* * * * *

In Maart behaalt het hotel als eerste 3-sterrenhotel in Tirol, het kwaliteitslabel "SUPERIOR". Dit staat voor een duidelijke "MEER" in de categorie van de 3-sterrenhotels voor wat betreft kwaliteit, aanbod en dienstverlening. "GUNDOLF" wordt aldus erkend als TOPHOTEL in haar categorie en mag de naam voeren van :

"DREI STERNE SUPERIOR HOTEL - WOHLFÜHLHOTEL GUNDOLF"
                           


     
                                                   
                                           Niettegenstaande al deze verbouwingen en het uitgroeien van Gasthof-Pension tot Superior *** Wohlfühl-Hotel , is "GUNDOLF" in de loop der jaren en tot op heden altijd een "Familiehotel" met een eigen ziel gebleven, waar de zo geroemde Tiroolse "Gemütlichkeit" - "Freundlichkeit" en "Gastfreundschaft" nog bestaan en geen ijdele begrippen zijn en waar ook kinderen graag geziene gasten zijn.

Dit is dan vooral te danken aan de toewijding van de eigenaars Evi en Reinhard KNABL (die zelf 2 kinderen hebben) en natuurlijk ook aan de inzet van al hun personeel.

De talrijke gasten en vooral de vele stamgasten die er jaar na jaar, 's winters en/of 's zomers terugkomen, bewijzen niet alleen dat het er goed verblijven is maar ook dat het succes er gegarandeerd komt als men zich met hart en ziel en veel liefde voor de zaak inzet.


26 Juli 2014 - met Evi Knabl - Frieda Gundolf - Reinhard Knabl en Romana en Sylvia KnablReinhard & Evi Knabl - Romana Knabl - Sylvia en echtgenoot Christoph  Rasch

De Familie KNABL


EVI GUNDOLF (° 13.04.1967) huwde op 23.09.1989 met REINHARD KNABL (° 31.10.1963) afkomstig uit Wieze. Na hun huwelijk woonde het jonge koppel eerst nog een tijdje in het "SCHUSSLERSHOF" in Mandarfen.

Op 20.12.1990 maakten de ouders Richard en Frieda GUNDOLF en Reinhard en Evi Knabl een "vliegende" wissel. De enen verhuisden van Tieflehn naar Mandarfen en de anderen volgden de omgekeerde richting.

Op 01.01.1991 schreef Richard Gundolf dan het Gasthof-Pension GUNDOLF over naar zijn dochter Evi KNABL, geboren GUNDOLF en werden de KNABLs dus van toen af eigenaars van het "HUIS GUNDOLF" , TIEFLEHN 19.

Het jonge gezin werd een eerste keer uitgebreid toen op 04.05.1991 dochter Sylvia werd geboren. Een kleine 2 jaar later, op 26.01.1993, zag dochter Romana dan het levenslicht.

Intussen trad dochter Sylvia op 19.09.2017 in het huwelijk met Christoph RASCH De opvolging is verzekerd . . . ! ?Buiten het 3-sterren Superior Wohlfühlhotel is de familie Knabl ook (mede)eigenaar van het Apartmenthaus Naturquell en van het Köflerhof Ferien-wohnungen, beiden gelegen in Köfels, een paar Km bergafwaart van het Hotel in Tieflehn.

Voor verdere info kan men klikken op de logo's hieronder.


           

 
    
               

 

* * * * *
INTRO
HOME
HOTEL
KAART
HUTTEN
ZOMER
WINTER
LINKS
GASTENBOEK
CONTACT
FOTO'S
FOTO'S