Laatste bijwerking : 08/06/2021

Bezoekers :
            Muziek : Tiroler Buam Polka (Zillertaler Schürzenjäger)
HET PITZTAL
 
INHOUD

INTRO
HOME
HOTEL
KAART
HUTTEN
ZOMER FOTO'S
WINTER FOTO'S
LINKS
GASTENBOEK
CONTACT


Zomer aan de RifflseeToen we in 1988 voor het eerst neerstreken in TIEFLEHN, een piepklein gehuchtje van St.-LEONHARD in het PITZTAL, was het liefde op het eerste gezicht.

Sedertdien brengen we er elk jaar 3 à 4 weken zomervakantie door. Vanaf 1996 komen we er ook regelmatig de winterpracht aanschouwen.

Telkens zijn we te gast in het sfeervolle familiehotel GUNDOLF. Waar in den beginne Frieda en Richard GUNDOLF nog het bescheiden Gasthof-Pension met slechts 12 kamers runden, staan nu dochter Evi met haar echtgenoot Reinhard KNABL aan het roer van een "3-sterren Superior Hotel" met 33 kamers.

Deze homepage is dan ook volledig gewijd aan wat ik mijn tweede "Haimat" ben gaan noemen : Het PITZTAL en dan meer in het bijzonder, aan het INNERPITZTAL.

Ik heb niet de pretentie gehad er een professionele website van te maken maar had enkel de bedoeling een impressie te maken van wat een relatief onbekend en dus nog zeer rustig dal aan natuur te bieden heeft.

Weerbericht Tieflehn Sneeuwhoogten Weerbericht Pitztal

Het Pitztal gezien vanaf Zaunhof richting zuiden (dalinwaarts)

* * * * ** * * * *


Het smalle Pitztal richting noorden met rechts de Geigenkamm

De naam "PITZTAL" stamt waarschijnlijk van het Latijnse "puteus", wat zoveel betekent als put, gat of kuil. Hieruit is het Duitse leenwoord "Pfütze" (= plas) afgeleid. Een andere verklaring kan gevonden worden in het Retoromaans begrip "Piz", wat scherpe bergtop betekent. Het PITZTAL, een zogenaamd Inner-alpijns droogdal, behoort tot één van de neerslagarmste gebieden van Tirol

Het PITZTAL, een prachtig, smal en rustig zijdal ten zuiden van het INNTAL in TIROL (Oostenrijk) is ongeveer 37 km diep.
Men rijdt het dal binnen langs de Inntalbrücke in
IMST.
De enige autoweg van het dal volgt het bergriviertje de
PITZE in zuidelijke richting om langzaam te stijgen van ca. 880 m in ARZL tot ca 1.750 m in MITTELBERG (gehucht van St.-LEONHARD).
Daar, op het einde van het dal waar de PITZE ontspringt uit de Mittelberg- en de Taschachferner, begint de wereld van het eeuwige ijs.

Het dal behoort tot de ÖTZTALERALPEN en wordt omsloten :

  • door het INNTAL in het noorden;
  • de GEIGENKAMM in het oosten met als voornaamste toppen : de LUIBISKOGEL (3.112 m), de HOHE GEIGE (3.393 m) en de PUITKOGEL (3.346 m);
  • de KAUNERGRAT in het westen met o.a. de ROFELE WAND (3.353 m), de VERPEILSPITZE (3.423 m) en de WATZESPITZE (3.592 m);
  • en in het zuiden door de MITTAGSKOGEL ( 3.159 m), de LINKER FERNERKOGEL (3.278 m) en de gletschertong van de MITTELBERGFERNER, ijsrivier aan de voet van Tirools hoogste berg : de 3.772 m hoge WILDSPITZE (klik op de link voor afbeelding).

De geburen van het PITZTAL :

  • In het oosten het veel drukkere ÖTZTAL, waar men via het TIMMELSJOCH ITALIE kan bereiken.
  • In het westen het KAUNERTAL en het OBERINNTAL richting ZWITSERLAND via SAMNAUN en richting ITALIE langs de RESCHENPAS.

Het PITZTAL omvat slechts 4 gemeenten : (7.415 inwoners op 31/12/2013)

* ARZL (883m - 29,37 km² - 3.030 inw.)
*
WENNS (982 m - 29,65 km² - 1.933 inw.)
*
JERZENS (1.107 m - 30,42 km² - 1.033 inw.) en
*
ST.-LEONHARD ( 1.366 m - 223,42 km² - 1.419 inw.)

In ST.-LEONHARD begint het INNERPITZTAL. De gemeente bestaat eigenlijk uit verschillende kleine gehuchtjes welke alle zijn gebouwd tegen de bergflanken op een relatief lawineveilige plaats en strekt zich uit van WIESE (1182 m) in het noorden tot MITTELBERG (1735 m) in het zuiden. De totale bevolking van deze, in oppervlakte 3de grootste gemeente van Noord-Tirol (223 km²) bedraagt slechts een kleine 1.500 zielen.

Andere gehuchten van het INNERPITZTAL zijn o.a. (van noord naar zuid) :

ZAUNHOF - HAIRLACH - SCHEIBRAND - BICHL - ENGER - WALD - EGGENSTALL - PIOSMES - STILLEBACH - WEIXMANNSTALL - NEURUR - TRENKWALD - KÖFELS - WEISSWALD - PLANGEROSS - TIEFLEHN en MANDARFEN.

De gemeente werd voor het eerst vermeld in het jaar 1265 als "Puzzental" op de zogenaamde "Starkenberger Urkunde" en was geschreven in het Duits, wat in die tijd zeer uitzonderlijk was.

Tot het jaar 1935 heette de gemeente nog "PITZTHAL" en bestond uit de destijds wettelijk vastgelegde delen ZAUNHOF, ST.-LEONHARD en PLANGEROSS.De Mittagskogel (3.159 m) sluit het dal in het Zuiden af

Rifflsee met Seekogel (3.358 m)

In de ZOMER komen zowel de recreatieve wandelaars, de meer sportieve bergwandelaars als de echte alpinisten aan hun trekken.
De wandelwegen zijn goed gemarkeerd en de bergpaadjes goed aangelegd.
Ze leiden de wandelaar naar een rustige almhut (allen rond de 1.800 m hoog) of naar een hoger gelegen berghut, waar ook kan overnacht worden.
Het
RIFFLSEE-wandelgebied op + 2.300 m hoogte leent zich uitstekend voor families met kinderen.
Ook de stille bergmeertjes, zoals de
BRECHSEE (2.145 m), de MITTELBERGLESSEE (2.426 m) of de MOALANDLSEE (2.530 m) zijn een stevige bergwandeling meer dan waard. Ze liggen verscholen tussen de bergwereld van de 3.000-ers.
Voor de heuse berg- of gletschertouren of voor de bestorming van een bergtop, kan men desgewenst een beroep doen op de ervaren berggidsen van :

- het BERGFÜHRERBÜRO PITZTAL ;

- het ALPIN CENTER HOCHZEIGER-PITZTAL ;

- ALPINE ADVENTURE.

In de WINTER beschikt het sneeuwzekere Pitztal over 3 skigebieden :

  • het HOCHZEIGER-skigebied in JERZENS;

  • het RIFFLSEE-skigebied in MANDARFEN in het INNERPITZTAL (1.750 m - 2.800 m) en

  • de PITZTALER GLETSCHER in MITTELBERG in het INNERPITZTAL waar men met de PITZEXPRESS door de bergflank heen tot op 2.840 m wordt gebracht om vervolgens met de PANORAMABAHN, Oostenrijks hoogste seilbahn, tot op de top van de HINTEREN BRUNNENKOGEL (3.440 m) te belanden. (Ook open in het zomerseizoen) !

Ook de langlaufers worden niet vergeten : er zijn loipes rond de Rifflsee, op de Pitztaler Gletscher en in het dal, langs de Pitze, van MITTELBERG tot WIESE.

Beginners in Alpijn ski, snowboard en/of langlauf kunnen de basistechnieken aanleren bij de :

- SKI- UND SNOWBOARDSCHULE HOCHZEIGER-PITZTAL ;

- SKI- UND SNOWBOARDSCHULE CLUB ALPIN PITZTAL ;

- TIROLER SKISCHULE PITZTALER GLETSCHER & RIFFLSEE Ernst EITER


MITTAGSKOGEL (3.159 m) met het ondergesneeuwde TIEFLEHN

* * * * *


IK WENS DE BEZOEKER VAN DEZE HOMEPAGE VEEL PLEZIER

BIJ HET ONTDEKKEN VAN DIT PRACHTIG STUKJE TIROL !* * * * *

INTRO
HOME
HOTEL
KAART
HUTTEN
ZOMER
WINTER
LINKS
GASTENBOEK
CONTACT

FOTO'S
FOTO'S